Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Un georgian şi patru ruşi…

Un georgian şi patru ruşi reţinuţi în timp ce intenţionau să treacă frontiera

Patrula de grăniceri a reţinut pe direcţia Bălăureşti-Zberoaia, în proximitate de frontiera moldo-română, un bărbat, care se pregătea să treacă rîul Prut, lucrurile depistate asupra sa – o sacoşă cu obiecte personale, o saltea pneumatică, pompă şi o vestă de salvare, i-au trădat intenţia clară a acestuia de a trece fraudulos graniţa.În momentul reţinerii, persoana necunoscută se contrazicea în propriile declaraţii vis-a-vis de aflare în zona de frontieră, ca în cele din urmă, să recunoască adevăratele intenţii, totodată, încercînd să propună mită grănicerilor, pentru ca aceştia să-şi încalce obligaţiunile de serviciu şi să-i permită trecerea în România.
În scopul efectuării verificărilor specifice şi stabilirii identităţii acestuia, bărbatul a fost escortat la pichetul de grăniceri Leuşeni, unde s-a aflat că este cetăţean al Georgiei, în vîrstă de 31 ani, domiciliat în oraşul Tbilisi. Acesta a declarat că intenţiona să ajungă la Iaşi, unde era aşteptat de soţia sa, care între timp traversase legal frontiera prin punctul de trecere Leuşeni, ulterior împreună să-şi continue drumul spre Germania. La fel, georgianul a menţionat că nu a traversat legal frontiera de stat alături de soţia sa, deoarece nu avea viză pentru ţara de destinaţie, remarcînd că, la data de 9 aprilie curent a intrat în Republica Moldova prin regiunea transnistreană, iar prin intermediul unui microbuz de rută s-a deplasat pînă la Nisporeni şi de acolo cu un taxi pînă la intrarea din satul Bălăureşti, apoi şi-a urmat drumul pe jos pînă la malul rîului Prut, unde a şi fost depistat de inspectorii de frontieră.

În rezultatul celor constatate, colaboratorii Serviciului Grăniceri au întocmit georgianului act de reţinere pentru tentativa de trecere frauduloasă a frontierei, ulterior deferit Comisariatului de Poliţie Nisporeni în vederea aplicării măsurilor legale ce se impun.

În zona de competenţă a aceluiaşi pichet de grăniceri, doar că pe direcţia Leuşeni-Albiţa, inspectorii de frontieră au reţinut alte 4 persoane, care intenţionau să traverseze hotarul în clandestin. În urma unei informaţii parvenite de la populaţia locală, angajaţii Serviciului Grăniceri au luat măsuri adiţionale de supraveghere a sectorului, reuşind reţinerea a 4 cetăţeni ai Federaţiei Ruse, printre care 2 minori, originari din satul Krasnoe, regiunea Vladimirskaia. Cazul este cercetat de către Biroul Migraţie şi Azil al MAI.